Am cunoscut-o pe Ligia Alexandra Bodea în vara anului 2015. Am decis să o vizitez după ce am aflat din mass-media despre Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz (jud. Sălaj) și despre tabăra de pictură pe sticlă pe care Ligia o organizează în fiecare vară. Am descoperit o tânără pasionată de etnografie și în același timp, o pictoriță de icoane talentată și iscusită. Pasiunea pentru etnografie s-a concretizat într-un muzeu al satului în aer liber, ce numără deja trei case și câteva anexe, precum și într-o colecție impresionantă de artă populară, formată din costume populare, obiecte textile, mobilier, obiecte de uz casnic și decor din ceramică și lemn, icoane pe sticlă vechi, unelte din fier și lemn precum și diferite obiecte și dispozitive necesare în practicarea meșteșugurilor sau a muncilor câmpului.
În primăvara acestui an am avut ocazia să reiau discuția cu Ligia și am rugat-o să-mi vorbească despre pasiunea ei pentru icoanele pe sticlă.
Lucia Brad: Ligia, când ai început să pictezi icoane pe sticlă?
Ligia Alexandra Bodea: Am deprins tainele acestui meșteșug în anul 2009, într-o zi frumoasă de vară, când eram în vacanță și aveam timp suficient pentru a pune la încercare curiozitățile mele în ceea ce privește pictura pe sticlă. Pur și simplu mă fascina modul în care se lucra. Aveam și eu în colecție un număr important de icoane pictate pe sticlă în diferite centre meșteșugărești, și mi se spunea despre ele că sunt ,, pictate în oglindă” , lucru care mă îndemna tot mai mult să învăț să pictez în acest fel.
Lucia Brad: De la cine ai învățat acest meșteșug?
Ligia Alexandra Bodea: Prima încercare a fost de una singură, autodidact, am citit, m-am documentat, am aflat într-o mică măsură care sunt etapele de lucru, apoi după câteva lucrări finalizate, o cunoștință mi-a recomandat să merg mai departe spunându-mi că la Oradea, doamna prof. Tripe Vidican Floare, care a fost mai mulți ani prof. de specialitate la Palatul copiilor din Oradea, mă vă putea îndruma în perfecționarea să spunem așa, a acestui meșteșug. Timp de mai mulți ani am frecventat cursurile de pictură, exersând în paralel și acasă, pentru a mă verifica dacă stăpânesc ceea ce mi s-a predat la cursuri.
Lucia Brad: Dar cum s-a născut această pasiune? Cine sau ce te-a inspirat?
Ligia Alexandra Bodea: Pasiunea s-a născut atunci, când eram copil, când te fascinează multe lucruri pe care le vezi în jurul tău, dar pe care nu le începi atunci, le lași o perioadă, dar ele nu dispar din minte. Așa s-a întâmplat și în cazul meu, acea curiozitate într-un final, a dat roade învățând să pictez.
Ligia Alexandra Bodea: Temele pe care le abordez sunt variate, în funcție de starea mea sufletească, și de ceea ce îmi transmite inima să fac. Mă inspir mult din pictura țărănească, dar se regăsesc și influențe din pictura bizantină, respectând canoanele care se cer. Temele abordate în general sunt portrete ale diferiților sfinți, Domnul Iisus Hristos, Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe, dar și compoziții care reprezintă: Nașterea, Învierea, Schimbarea la Față, Intrarea Domnului în Ierusalim, am dat câteva exemple, deoarece temele sunt numeroase și variate. Fiecare temă are o anumită pildă, poveste, pe care încerc să o transmit prin intermediul imaginilor. Eu cred că pictura pe sticlă înseamnă Evanghelia în imagini.
Ligia Alexandra Bodea: Materialele pe care le folosesc sunt suportul, adică sticla curățată și degresată în prealabil, tușul negru, penițe de diferite mărimi, pensule, și culori tempera. Tehnica în care lucrez este: se realizează conturul cu tuș și peniță, apoi se trece la culoare, după ce s-au pus luminile (acele linii albe). Culorile se amestecă cu o emulsie din gălbenuș de ou în amestec de apă, ulei de in fiert și oțet în diferite cantități.
Ligia Alexandra Bodea: Este o alegere pe care nu aș dori să o dezbat foarte mult, am ales acest mod pentru că așa am simțit eu la momentul respectiv că trebuie să fac. Sigur, poate cu timpul va trebui să și vând, pentru a-mi putea procura materialele necesare de care am nevoie.
Ligia Alexandra Bodea: Da, trăim vremuri în care timpul nu ne mai permite să facem ceea ce simțim noi pentru sufletul nostru. Într-adevăr este greu, dar dacă îți dorești cu adevărat, găsești timpul necesar și pentru a picta, renunțând bineînțeles la alte activități, care nu îți produc o așa mare satisfacție, cum este de pildă pentru mine, pictura pe sticlă.
Ligia Alexandra Bodea: Nu aș putea să spun un număr exact deoarece sunt foarte multe și nu aș vrea să greșesc spunând un anumit număr. Pot spune că cele pe care le păstrez pentru mine sunt în număr de 100, de diferite mărimi: A3, A4, A2. Acestea fiind pe lângă cele date, și spun asta că nu au fost puține.
Lucia Brad: Despre tabăra de pictură pe care o organizezi ce poți să ne spui?
Ligia Alexandra Bodea: Da, tabăra de pictură pe sticlă de la Iaz se desfășoară în fiecare an, din 2010 încoace, la sfârșitul lunii iulie. Mi-am dorit ca și alți copii să aibă șansa de a învăța acest meșteșug. Astfel a luat ființă această tabără, în care un număr de 10-15 copii pe lângă orele de pictură, desfășurăm activități recreative, vizitarea unor obiective turistice din zonă, iar la sfârșitul taberei are loc festivitatea de premiere, slujba de sfințire a icoanelor, după care fiecare copil își va duce propria icoană lucrată de el în tabără acasă, unde o va așeza la loc de cinste.
- Ligia, îți mulțumesc pentru interviu! Mult succes pe mai departe!